donderdag 29 mei 2014

Ad astra per angusta

Met deze etappe steken we een duidelijke grens over. St-Etienne de Tinee ligt in het achterland van Nice, de Alpes Maritimes. Toch altijd een beetje zeegericht. En nog maar 150 jaar Frans en ervoor Italiaans en dat merk je. Bayasse ligt al net in de Ubaye. Dat zijn echte bergen dus. In de Alpes de Haute Provence. Al vele eeuwen Frans.
Benieuwd hoe zich dat zal laten voelen langs de tocht?

Opnieuw een heel mooie etappe. En weer al eens geluk gehad met de regen, die netjes wachtte tot ik in de gite was.

"Ad astra per angusta" is het devies van een lokale heer dat ik de voorbije week op fresco's op een oud huis zag. "De sterren bereik je langs lastige ravijnen".  Of als je wil, de meer spirituele versie: de weg naar de hemel is smal en bochtig.

Hier in Bayasse krijgt het wel een aparte betekenis. Het enige wat ik er van zag was een lange oranje kabel. De uitleg kreeg ik in de gite. Een prof uit Nice test hier het concept uit van de hypertelescoop. Daarvoor had ie een afgelegen stuk vallei nodig die én smal moest zijn én een bodem die zo goed mogelijk een cirkelboog vormt. Als zijn concept werkt (en waarom zou het niet - iets dergelijks bestaat al voor radiotelescopen) dan zou deze methode toelaten om een telescoop te bouwen die veel krachtiger is dan de Hubble en dat voor maar enkele % van de kostprijs.
Om de sterren goed te kunnen bekijken heb je een smalle vallei nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten