maandag 2 juni 2014

Vauban

Vandaag was een rustdag in Guillestre met een bezoekje aan Mont Dauphin. Dat is een fort dat Vauban heeft laten bouwen, kort nadat het Franse leger deze streek volledig ondet het centrale gezag had geplaatst. Dat kwam er min of meer op neer dat men het protestantisme uit de streek had "verwijderd" en de Republique des Escartons grotendeels zijn rechten had ontnomen. 
Die republique des Escartons bestond uit Briançon samen met enkele valleien aan beide kanten van de huidige grens, van de 14e tot 17e eeuw. Bestuurders werden verkozen, scholing was algemeen en veel beter dan in de rest van Europa, geen edelen en geen horigen, veiligheid was tiptop geregeld... Toen Mont-Dauphin gebouwd werd, was die speciale bestuursvorm overal afgeschaft (behalve nog een stukje in de Queyras) en was het gebied van de Escartons verdeeld tussen de koningen in Parijs en Turijn. En ging de streek er economisch zeer zwaar op achteruit.
De vesting is zo goed als volledig in zijn originele vorm bewaard. In elk geval : dit stukje militaire geschiedenis is nu een oase van rust. Met voor het eerst zicht (helemaal in de verte) op enkele bijna 4000-ers nl. Ailefroide en Pelvoux. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten